De lijst bij de dochtergeteste stieren is indrukwekkend voor een nog betrekkelijk jonge organisatie. Met Rioaveso en Summerlake in de top 10 is het visitekaartje afgegeven, Rioaveso is veelvuldig benut als stiervader en daarom zijn er veel vaarzen die hoge verwachtingen hebben maar ook waarmaken. En daar gaat het om natuurlijk, Summerlake dochters doen dat ook en ondanks een hele andere start van zijn stieren carrière baren zijn dochters opzien.

SUMMERLAKE

De ruim 250 dochters weten wederom Summerlake zijn NVI met 12 punten op te krikken, en hoe meer dochters aan de melk komen des te beter wordt Summerlake zijn index. De niet te grote zwarte dochters blinken uit in foutloos zijn. De onderbalk wordt steeds beter en zo gaat het ook met zijn ouder wordende dochters. De melksnelheid verbeterde 2 punten en dat komt beter overeen met de praktijk. Kortom: MIS SUMMERLAKE NIET!

AltaTopshot

Topstone en Topmodel moesten beide iets inleveren op NVI basis, maar dat kan wanneer ze over hoog niveau beschikken. De Topmodel dochters blijven enorm hoge gehalten produceren en groeien uit tot ruime koeien die de hoge lactatiewaarden makkelijk aan kunnen. Topstone voegt ruim 30 jonge dochters toe aan zijn totaal en levert 12 punten NVI in. De harde iets rondere veelgeefsters van Topstone trekken zich van een daling niets aan en blijven de tank vullen bij de tevreden veehouders.

RED

Solito Red verdient een veel ruimer gebruik, de basis van roodbont speelt deze topstier absoluut parten. Helaas Kunnen we die niet zo maar veranderen. Wat Synetics wel kan doen of eigenlijk moet doen, is Solito Red onder de aandacht blijven brengen. Dit is een stier die de volgende generatie echt veel beter maakt.

Okaidi Red dochters zijn ook voortvarend van start gegaan met een prima index, maar deze draai laten ze zien dat ze over een lange adem te beschikken. Want met een prima exterieur van 108 totaal steeg Okaidi Red door met maar liefst 56 punten NVI.

Teleurstelling

Na een uitstekende dochtergroep en een spetterend debuut in Duitsland komt het Nederlandse  rekenmodel niet met goed nieuws voor Gigaliner. Met jonge dochters verliest hij 34 punten van zijn fokwaarde. Kijkend naar zijn dochters komt deze index vast weer op niveau terug. Met bijna 2000 kilo melk gaat Gigaliner absoluut wat toevoegen aan zijn dochters.