Stieren die met oude dochters hoog scoren voor aanhoudingsgetal kenmerken zich vaak als slow starters en zijn niet in bezit van (toren) hoge productie index (Inet). Nu is er in de NVI berekening besloten om stieren met een hoge productie index een bonus te geven voor levensduur. Dat is op zich al vreemd, want jonge dieren met een hele hoge productie hebben juist kans minder lang te leven dan de jonge dieren die wat langzamer op gang komen.

3 Chief dochters bij Nijboer-de Vries

Het effect is dubbel, de hoge productie stier wordt voor levensduur overschat en de slow starter onderschat. En voordat dit effect weg is zijn de stieren in dit tijdperk allang afgevoerd en wanneer de aanhoudingsgetallen blijven stijgen is de stier allang uit beeld. Erg jammer voor de veehouders die niet voor de hoge vaarzenlijst gaan, maar voor een degelijke koe met daarbij behorende productie. De oude stieren van Synetics Holland die in dit rijtje passen zijn en nog beschikbaar zijn: Jotan, Beart, Julianos, Beatstick en Chief. De laatste stier gaat vast nog veel meer stijgen in levensduur, want waar zijn productie niet overhoud, blijven zijn dochters heel lang lopen. Met 70% dochters die de vierde lijst afmaken behoort hij tot de absolute top voor aanhouding, hier zijn geen omwegen gebruikt voor een hogere waarde. Dit zijn de ruwe praktijkcijfers, en die geven aan hoelang ze echt blijven. Voor Beatstick geldt hetzelfde, 81% van zijn dochters starten met hun vierde lijst.

 

91 punten Beatstick dochter                    3 Beart dochters alle drie over 80.000 kilo melk en excellent Kortom: wil je op levensduur, laat je niet verleiden door samengestelde cijfers maar kijk naar de praktijk. Blijkt vaak beter dan de theorie.